Ouderen

Het ouderenwerk van T´ikani draagt de naam Yuyaq. Dat komt uit het Quechua en betekent “oude wijze”. We willen hiermee uitdragen dat ouderen gerespecteerd en goed verzorgd moeten worden, en niet vergeten wegkwijnen.

Doelgroep
T´ikani neemt het op voor kwetsbare ouderen die geen familie hebben die voor hen zorgt wanneer er iets gebeurt. In de Peruaanse cultuur hoort de familie te zorgen voor hun ouderen, maar het familie systeem hapert steeds meer. Steeds vaker zijn er disfunctionele families, of families die hun ouderen achterlaten en zelf vertrekken naar betere oorden, zoals Lima. Deels is dit te wijten aan de gevolgen van het terroristisch geweld in de 80er en 90er jaren, die voor veel vluchtelingen en dus voor veel migratie zorgde. Daarnaast ligt een oorzaak in het grote aantal mensen dat omgekomen of verdwenen is, waardoor families uiteengerukt werden.

Werkwijze
De ouderen worden door middel van wekelijkse huisbezoeken hulp geboden bij het doorbreken van hun sociaal isolement. Tijdens de huisbezoeken is er echte aandacht en tijd voor de ouderen om naar hun te luisteren en hen hulp te bieden waar nodig. Tijdens de huisbezoeken worden er ook gratis gezonde maaltijden aan de ouderen uitgedeeld. Elke maandagmiddag wordt er een feestelijke activiteit georganiseerd voor de ouderen en er worden regelmatig uitjes voor de ouderen georganiseerd naar o.a. een park, museum of muziekfestival.